Herfst op je bord! Hartige vijgentaart met pancetta, walnoten en roquefort

Snel naar recept

Treurig is het vandaag. Donker en grauw ondanks dat het pas 3 uur ’s middags is. De druppels hangen buiten aan de tuinstoelen en het lijkt elk moment te gaan regenen. Ik heb alvast een warm vest opgezocht en dikke sokken aangetrokken. Echt herfst. Je kunt je haast niet voorstellen dat ik vanochtend nog 10 vijgen van onze boom heb gehaald. Sinds dit voorjaar hebben we een vijgenboom gekocht. Een klein exemplaar hoor. Elke plant of boom die wij kopen moet op een dakterras van 4 bij 5 passen zonder dat het een jungle wordt.

Hartige vijgentaart / Homecooking dept.

Eerst dacht ik dat er nul komma nul vruchten aan zouden komen, terwijl vriendinnen in september al de vijgen van de struiken stonden te plukken en er foto’s op facebook verschenen van vijgenchutneys hadden wij een boom vol groen spul! Stiekem was ik allang blij met de kleine groene exemplaren, in de hoop dat het volgend jaar zou gaan gebeuren.

Hartige vijgentaart / Homecooking dept.

Moestuinieren? Ja daar ben ik dus niet zo goed in. Alles moet op tijd water hebben, vooral wanneer je alles in een pot kweekt. En daar gaat het nog wel eens mis. En wanneer je met  dat watergeven 1 dag te laat bent, (ok ik ben meestal wat meer dagen te laat) dan komen de luizen je dierbare plantjes bezoeken! Er is bij ons in Rotterdam geen lieveheerstbeestje te vinden om dat probleem op te lossen. En die ene komkommer die ik zo trots had geoogst en gered van de luizen dekt totaal de lading niet met de hoeveelheid groenten, tomaten en komkommers die wij opeten in een week. Om daaraan te voldoen heb ik zoveel plantjes nodig! Die kan ik niet eens kwijt. Kortom de moestuinierdroom op ons dakterras heb ik opgegeven. Toch heeft het iets enorm aantrekkelijks om zo af en toe iets te oogsten.

Hartige vijgentaart / Homecooking dept.

Och koop toch een vijgenboompje! Succes verzekerd, ik heb hem zelfs, geheel in stijl, een paar weken te weinig water gegeven. Maar opeens midden oktober heb je voor een fortuin aan fruit in je koelkast liggen. En wat maak je daar dan mee? Een heel gemakkelijk hartig vijgentaart!

Wanneer de vijgen in de oven staan beginnen ze heerlijk samen met de pancetta te ruiken. Haal het taartje uit de oven wanneer het deeg mooi goudbruin is en de roquefort prachtig is gesmolten. De vijgen hebben een mooie intensere kleur gekregen en zijn heel zacht geworden. Geweldig als een voorgerecht, maak bijvoorbeeld 1 persoonstaartjes of snijdt het taartje in mooie puntjes voor een borrel. Of wat dacht je van een leuk buffet met vrienden om de herfst te vieren? Of gewoon feestelijk met zijn tweeën voor de buis opeten kan natuurlijk ook…. Ik houd je niet tegen! En heb je geen boom, of ben je al door je oogst heen – je kunt ze nog in de winkel kopen!

Hartige Vijgentaart / Homecooking dept.

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like