Gemakkelijk te maken griesmeel recept: Soufflé + geroosterde druiven

Ik mailde mijn moeder: “Weet je nog dat jij wel eens een soort van pudding in de oven maakte, in een römertopf? Het leek mij leuk om zo af en toe mijn herinneringen aan lekker eten hier te delen! Daar gaat comfort food natuurlijk over, dat het iets met je doet – herinneringen. Die zo goed zijn dat je ze keer op keer opnieuw wilt beleven en dus opnieuw maakt. Mijn moeder mailde terug: “oh die is bij je zus! En het bijbehorende receptenboekje ook”. He, shit!.. niet dat ik die römertopf wilde want ik heb al een kast vol spul! Maar mijn moeder duikt sneller in de paparassen dan mijn zus met 2 kleine kinderen en een stapel strijk die 1 meter hoog opgestapeld op de bank ligt.

Zoektocht naar het griesmeel recept…

Mijn moeder mailde nog een keer:”uhh.., was er niet ook iets met een griesmeel recept?” Dat was waar ook. Ook dat kwam ook uit de oven, uit een schaal met een deksel, er werd een vruchtensaus over heen gegoten en we moesten netjes aan tafel blijven zitten. Want warm was het het lekkerste! “Heb je dat griesmeel recept nog?” mailde ik mijn moeder. Een dag ging voorbij….

Mijn moeder was aan het zoeken. De mail… mijn moeder: “Ik weet het weer, het staat op het pak”.

griesmeel-recept-1325E.jpg

Joehoe het laatste pak griesmeel!

Voor iedereen die denkt dat griesmeel alleen nog te koop is bij een natuurwinkel of in het reformschap in de supermarkt, welnee! Dat staat gewoon boven de cakemixen. Voor griesmeelpap en pudding. Ik vroeg me af of iemand dat nog maakte. Het stond wel heel ongemakkelijk op het bovenste schap en ik moest de lange dame naast me, die net een pak kant-en-klare brownie mix stond te bestuderen, vragen of ze me wilde helpen.

Kant-en-klare brownie mix dacht ik nog.. mevrouw dat heeft u zo zonder pakje gemaakt. Ik had de laatste! Joehoe ik had het laatste pak griesmeel! Op de een of andere manier ben ik altijd heel blij wanneer ik toch nog het geluk heb dat ik dan toch nog het laatste pak heb. Misschien was het juist geen goed teken. Ik ken werkelijk niemand die iets met griesmeel maakt.

Opgetogen las ik thuis het pak! Ik zou wel even lekkers uit mijn jeugd herproduceren! En dan veeeeeel beter! Dat was het idee. Het stond niet op het pak… Je kon met de griesmeel een pudding maken (ook lekker) of een pap.. dat was het.

“Hoi mam, met mij!” Het staat niet op het pak..” Ze antwoordde: “ik zag het! Denk dat niemand meer een soufflé gaat maken”. De aap kwam uit de mouw, het was een griesmeel recept voor een soufflé wat we in mijn kinderjaren aten.

Mijn moeder riep iets met eieren scheiden en door die pap roeren. He?

griesmeel-recept-1313E.jpg
Collage-griesmeel-recept-A.png
naamloos-1338-2.jpg

Dan maar zelf aan de slag…

Voor de zekerheid sloeg ik mijn lievelings naslagwerk er op na: Julia childs – De kunst van het koken –  Soufflé – bladzijde 161. Er moesten 4 eieren in een soufflé van een paar deciliter melk. Ik waagde de gok. Besloot de pap te maken van de achterkant van het pak. De eieren te scheiden, er doorheen te mengen en dan het hele gebeuren de oven in te schuiven. (ik had de helft van de mix over voor de vorm die ik gebruikte, daarom is het recept hieronder gehalveerd)

En hij werd tof! Wanneer je dit maakt moet je iedereen voor de oven roepen. Je haalt hem uit de oven.. iemand maakt razendsnel een foto voor op facebook en dan smullen maar! Mijn fotostudio (dat klinkt heel mooi, het is een kamertje waar ik mijn spullen heb staan) is boven. Je snapt wel wat er met een soufflé gebeurd wanneer hij 2 trappen op moet! Yep dan zakt ie in!

Doet niets af aan de smaak van het hele gebeuren! Die is natuurlijk compleet comfort food waardig! Het heeft nog het meeste weg van een lekkere clafoutis. Ik roosterde er nog lekkere druiven bij, want een fruitsausje dat is nu wel heel erg retro! De foto’s vind ik toch leuk, na 2 minuten ziet het er bij jou namelijk ook zo uit! natuurlijk eet je zoiets warm, maar wanneer niemand op tijd beneden is, is het lauwwarm ook lekker hoor!

Ps. De stadsbeelden zijn genomen van het Witte huis, hier in Rotterdam. Ik fiets er bijna dagelijks langs op weg naar mijn favoriete bakker. Ooit was dit het hoogste en meest vernieuwende gebouw van Rotterdam. 1 Blik op de skyline van Rotterdam en je denkt: wat een schattig oud leuk gebouwtje!

Griesmeel recept: soufflé met geroosterde druiven

Categorie: Winter

Griesmeel recept / Homecooking dept.

Ingrediënten

 • 15 gram suiker
 • 20 gram griesmeel
 • 200 ml volle melk
 • 2 eieren, gesplitst
 • 250 gram pitloze rode druiven
 • boter om vorm mee in te vetten + extra suiker om de vorm te besuikeren

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Beboter een glazen cakevorm, ovenschaal of patevorm met hoge randen. Besuiker daarna de schaal, zodat de vorm van binnen bedekt is met een dun laagje suiker. De schaal die ik gebruikte was van de volgende afmetingen: 20cm lang x 15 cm breed en 7 cm diep. Je zou ook een cakevorm kunnen beruiken of een bredere lagere schaal, houd dan zelf even goed de oventijden in de gaten. Omdat de vorm minder diep is, heb je waarschijnlijk net iets minder baktijd nodig.
 2. Leg de druiven in een braadslede en zet ze voor 15-20 minuten in de oven. (Wanneer je geen zin hebt in gedoe aan steeltjes, kun je het beste de druiven nu alvast van de steeltjes halen). Haal ze uit de oven en vang het sap op. De geroosterde druiven gebruik je als garnering.
 3. Meng de suiker en griesmeel in een kom met elkaar. Kook de melk in een steelpannetje en voeg het suiker en griesmeel toe. Roer er goed doorheen en laat alles 3 minuten doorkoken terwijl je af en toe roert. Neem de steelpan van het vuur en laat 5 minuten afkoelen. Roer er af en toe even goed doorheen zodat de ergste hitte kan ontsnappen.
 4. Spits 4 eieren, bewaar zowel het eiwit als het eigeel. Klop de eiwitten met een keukenmachine of mixer stijf. (let op wanneer je maar een klein beetje eigeel in het eiwit hebt gemorst zal het opkloppen niet goed lukken. Gebruik voor het kloppen een rvs of een glazen kom, maar vooral geen plastic. Plastic houdt in de beschadigingen vet vast, waardoor het eiwit stijfkloppen niet goed lukt). Meng het eigeel 1 voor 1 door het melkmengsel.
 5. Klop daarna de eiwitten door het mengsel. Giet of schep in de vorm. En zet in de voorverwarmde oven voor 30 minuten. Nou gaat de griesmeel souffle heel mooi rijzen, wanneer je de oven opendoet zakt hij in. Dus open tussendoor de oven niet. Echter zal de souffle ook behoorlijk snel instorten wanneer je hem uitserveert. Dat is nou eenmaal zo!
 6. Serveer met het opgevangen vocht van de druiven en garneer met een trosje geroosterde druiven.

2 Comments

 1. Els Hengstmengel 22 januari 2017 at 13:02

  Heerlijk, griesmeel. Ik ken nog wel meer mensen die het graag eten. Dit ga ik ook een keertje maken, feestelijk.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like