Gemakkelijk te maken griesmeel recept: Soufflé + geroosterde druiven

Snel naar recept

Ik mailde mijn moeder: “Weet je nog dat jij wel eens een soort van pudding in de oven maakte, in een römertopf? Het leek mij leuk om zo af en toe mijn herinneringen aan lekker eten hier te delen! Daar gaat comfort food natuurlijk over, dat het iets met je doet – herinneringen. Die zo goed zijn dat je ze keer op keer opnieuw wilt beleven en dus opnieuw maakt. Mijn moeder mailde terug: “oh die is bij je zus! En het bijbehorende receptenboekje ook”. He, shit!.. niet dat ik die römertopf wilde want ik heb al een kast vol spul! Maar mijn moeder duikt sneller in de paparassen dan mijn zus met 2 kleine kinderen en een stapel strijk die 1 meter hoog opgestapeld op de bank ligt.

Zoektocht naar het griesmeel recept…

Mijn moeder mailde nog een keer:”uhh.., was er niet ook iets met een griesmeel recept?” Dat was waar ook. Ook dat kwam ook uit de oven, uit een schaal met een deksel, er werd een vruchtensaus over heen gegoten en we moesten netjes aan tafel blijven zitten. Want warm was het het lekkerste! “Heb je dat griesmeel recept nog?” mailde ik mijn moeder. Een dag ging voorbij….

Mijn moeder was aan het zoeken. De mail… mijn moeder: “Ik weet het weer, het staat op het pak”.

griesmeel-recept-1325E.jpg

Joehoe het laatste pak griesmeel!

Voor iedereen die denkt dat griesmeel alleen nog te koop is bij een natuurwinkel of in het reformschap in de supermarkt, welnee! Dat staat gewoon boven de cakemixen. Voor griesmeelpap en pudding. Ik vroeg me af of iemand dat nog maakte. Het stond wel heel ongemakkelijk op het bovenste schap en ik moest de lange dame naast me, die net een pak kant-en-klare brownie mix stond te bestuderen, vragen of ze me wilde helpen.

Kant-en-klare brownie mix dacht ik nog.. mevrouw dat heeft u zo zonder pakje gemaakt. Ik had de laatste! Joehoe ik had het laatste pak griesmeel! Op de een of andere manier ben ik altijd heel blij wanneer ik toch nog het geluk heb dat ik dan toch nog het laatste pak heb. Misschien was het juist geen goed teken. Ik ken werkelijk niemand die iets met griesmeel maakt.

Opgetogen las ik thuis het pak! Ik zou wel even lekkers uit mijn jeugd herproduceren! En dan veeeeeel beter! Dat was het idee. Het stond niet op het pak… Je kon met de griesmeel een pudding maken (ook lekker) of een pap.. dat was het.

“Hoi mam, met mij!” Het staat niet op het pak..” Ze antwoordde: “ik zag het! Denk dat niemand meer een soufflé gaat maken”. De aap kwam uit de mouw, het was een griesmeel recept voor een soufflé wat we in mijn kinderjaren aten.

Mijn moeder riep iets met eieren scheiden en door die pap roeren. He?

griesmeel-recept-1313E.jpg
Collage-griesmeel-recept-A.png
naamloos-1338-2.jpg

Dan maar zelf aan de slag…

Voor de zekerheid sloeg ik mijn lievelings naslagwerk er op na: Julia childs – De kunst van het koken –  Soufflé – bladzijde 161. Er moesten 4 eieren in een soufflé van een paar deciliter melk. Ik waagde de gok. Besloot de pap te maken van de achterkant van het pak. De eieren te scheiden, er doorheen te mengen en dan het hele gebeuren de oven in te schuiven. (ik had de helft van de mix over voor de vorm die ik gebruikte, daarom is het recept hieronder gehalveerd)

En hij werd tof! Wanneer je dit maakt moet je iedereen voor de oven roepen. Je haalt hem uit de oven.. iemand maakt razendsnel een foto voor op facebook en dan smullen maar! Mijn fotostudio (dat klinkt heel mooi, het is een kamertje waar ik mijn spullen heb staan) is boven. Je snapt wel wat er met een soufflé gebeurd wanneer hij 2 trappen op moet! Yep dan zakt ie in!

Doet niets af aan de smaak van het hele gebeuren! Die is natuurlijk compleet comfort food waardig! Het heeft nog het meeste weg van een lekkere clafoutis. Ik roosterde er nog lekkere druiven bij, want een fruitsausje dat is nu wel heel erg retro! De foto’s vind ik toch leuk, na 2 minuten ziet het er bij jou namelijk ook zo uit! natuurlijk eet je zoiets warm, maar wanneer niemand op tijd beneden is, is het lauwwarm ook lekker hoor!

Ps. De stadsbeelden zijn genomen van het Witte huis, hier in Rotterdam. Ik fiets er bijna dagelijks langs op weg naar mijn favoriete bakker. Ooit was dit het hoogste en meest vernieuwende gebouw van Rotterdam. 1 Blik op de skyline van Rotterdam en je denkt: wat een schattig oud leuk gebouwtje!

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like