Geroosterde bietjes met appelstroop + geitenkaas

Snel naar recept

Mijn zus lust geen worteltjes! He? dit is toch een recept met geroosterde bietjes? Ja klopt, maar ontstaan omdat mijn zus al structureel vanaf haar 6de geen worteltjes eet. Voor eerste kerstdag maak ik het hoofdgerecht en de bijgerechten. We vieren het bij mijn zus en naast de worteltjes uit de oven, heb ik dus echt een ander bijgerecht nodig! Geef haar trouwens geen ongelijk, over haar vasthoudendheid. Eens besloten dat je het niet lust, dan is volharding de beste manier om het nooit meer te hoeven eten. Zeg nou zelf, iedereen heeft toch recht op 1 groente die hij of zij echt niet lekker vindt? Het is wel jammer, geroosterde worteltjes zijn namelijk hartstikke lekker. Dat vindt iedereen vast ook van gekarameliseerde witlof! Dat komt er dus bij mij niet in!

Een nieuw bijgerecht dus, voor de kerst. Nou, zeg maar hallo tegen je nieuwe lievelings bietjes recept! What’s not to like.. ? Bietjes lekker lang in de oven met.. appeltjes en….. appelstroop! Oja en geen omkijken naar. En met een beetje sinaasappelzest creëer je zo een kerstwaardig (en natuurlijk niet alleen met kerst he?)gerecht. Je kunt er ook nog een crumble overheen doen van stukjes spek en walnoten.

naamloos-1159-2E.jpg

 Leftovers van het workshopweekend

Het is overigens niet helemaal waar… dat van mijn zus en een kerstrecept nodig hebben. Wel voor een groot deel. Het is meer een combinatie van. Marleen duwde me tijdens het opruimen van ons workshopweekend (waarin we een heel weekend workshops foodstyling & fotografie gaven) een zak met bietjes in mijn handen. ‘Die hoef ik niet hoor!’ en ‘Wat maak ik daar dan van?’ Nou Soep… antwoordde ze en verdween met haar hoofd in een doos serviesgoed. De zak met bietjes verdwenen tussen de kommen en textiel. Ik kan van alles soep maken dacht ik nog.

Vaak laat ik de ingrediënten van de workshop te lang liggen, er zijn tig plannen om ze net als onze cursisten ook heel mooi in beeld te brengen. Tijdens zo een workshop wordt je gewoon heel erg enthousiast van alle creativiteit en wil je niets liever dan ook je camera pakken. Meestal komt er toch niets van terecht. Tijdens de workshops niet (dan zijn we druk met cursisten helpen) en er na al helemaal niet. Omdat allerlei werkzaamheden me inhalen. Zo ook met deze bietjes, ze hadden iets te lang tussen het serviesgoed en textiel gelegen. De bietjes beginnen zelfs alweer blaadjes te vormen. Waarover ik opgetogen aan Marleen mailde: ‘kijk snijbiet!’ En ik keurig terugkreeg: nee dat is bietenblad! Snijbiet is een hele andere plant! Stads meisje denk ik dan (over mezelf).

gerooosterde-bietjes-1187-2E.jpg
naamloos-1154-2E.jpg
gerooosterde-bietjes-1174E.jpg

Geitenfoto’s & de workshop storytelling

Tijdens afgelopen workshop Storytelling had ik heel even een momentje de tijd om wat geitjes op de foto te zetten. De enige foto’s van die dag! Tijdens de workshop maakt iedereen een verhaal met food- en omgevingsfoto’s die elkaar versterken en met elkaar te maken hebben. Marleen en ik geven allerlei leuke tips om daar 1 mooi verhaal van te maken en uiteindelijk maken wij een productie voor de deelnemers. Alsof je in delicious magazine staat met jouw recept en foto’s. Maar het gaat vooral om het oefenen en beelden maken die mooi bij elkaar passen. Leuk voor je blog of instagram account!

Het moet wel even in de oven.. zeg 60 minuten!

Dat die bietjes ruim 60 minuten de oven in moesten had ik zelf even niet bedacht. Geeft natuurlijk niets, je schilt de bietjes. Legt ze in een braadslede of ovenschaal. Maakt in een handomdraai de appelstroop vloeibaar en giet die over de bietjes. Niets aan natuurlijk. En dan dus wachten… om precies te zijn 65 minuten. Omdat ik ongeveer elke 10 minuten met mijn hoofd in de oven hing om de bietjes te checken weet ik zeker dat ze dan goed zijn… mijn oven dan he? Elke oven is anders, dus de laatste 10 minuutjes moet je zelf even af en toe de bietjes checken.

gerooosterde-bietjes-1194E.jpg

Combineer met draadjesvlees of wild..

Ik vond de geitenfoto’s te leuk om niet te gebruiken. En de geitenkaas is in dit recept nogal belangrijk, het zorgt voor de balans van het zoete en zoute. Het is geen laf bijgerecht (nou maak ik niet echt laffe gerechten want ik houd nou eenmaal van flinke smaken) en past daarom ook goed bij een ander gerecht wat een intense smaak heeft. Zoiets als stoofvlees bijvoorbeeld, of wild..

8 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like