Kook met verse kruiden als een Italiaanse: frittata recept!

Snel naar recept

Met een bakje bijna verlepte ooit verse basilicum in je hand vraag je je misschien af wat je daarmee kunt maken. En tijm dat heb je ook nog over. Misschien volgend keer gewoon maar gedroogde kruiden gebruiken, dan hoef je niet zoveel weg te gooien… Uit den boze.. Marcella Hazan oermoeder van de Italiaanse keuken draait zich om in haar graf als ze dat hoort. Nee hoor, gedroogde kruiden dat kan echt niet in de Italiaanse keuken. En ze vraagt zich uberhaupt denk af hoe het komt dat jij zoveel kruiden overhebt. En niet alleen Marcella Hazan ook Jamie Oliver (die bijna geadopteerd lijkt te zijn door godfather en kok Gennaro Contaldo) gebruikt flinke hoeveelheden. Laten we voor eens en altijd kortemetten maken met restantjes verse kruiden! Kook gewoon als een Italiaanse!

naamloos-9425.jpg
frittata-recept-9311.jpg

Er is overigens wel 1 uitzondering die gemaakt wordt wanneer we het over gedroogde kruiden hebben. En dat is voor oregano. Dat mag, met permissie zelfs. Lekker over de aubergines gestrooid voor ze op de grill gaan. En dan mag je ook nog rozemarijn gedroogd gebruiken, maar  alleen echt als het niet anders kan. Maar echt echt echt liever niet hoor! Schrijft Marcella Hazan in haar kookboek: de klassieke Italiaanse keuken.

Veel Italianen hebben ook een ‘orto’ – een tuintje. Waar ze wat groenten en kruiden verbouwen. Of in de stad een balkonnetje met kruidenplantjes.  Ik probeer het elk jaar weer opnieuw. Zodra de vorst van de grond is snel ik me naar het tuincentrum voor nieuwe aanwas. Kruidenplantjes. Ik heb ooit een poging gewaagd tot het echte urban tuinieren. Daar is het hier in het centrum van Rotterdam denk te urban voor. Er komt geen lieveheerstbeestje op mijn dakterras. Waarschijnlijk heb je iets groenere vingers nodig, moet je een grotere bak voor de groenten bouwen, er wat bloemen omheen zetten die ook beestjes aantrekken, de verzorging opschroeven en het langer volhouden. Maar ik ben een dame van het resultaat. Ook klein resultaat hoor, want zodra er al groene puntjes in pot met oude dorre planten komen ben ik al blij! Maar die moestuin heb ik opgegeven.. we eten ook gewoon te veel tomaten en andere groenten om het aanbod moestuingroenten aan te kunnen!

frittata-recept-9305.jpg

De kruiden, dat vind ik dan wel leuk. En ik gebruik er bergen van. Sommige mensen doen daar heel lullig mee en gebruiken 1 takje tijm… ik gooi er gerust een halve bos in. Mijn stelregel, wanneer je de kruiden niet ziet wanneer je alles gemengd hebt, dan is het niet genoeg. De bakjes van de supermarkt gaan daarom ook altijd steevast op. Een aantal plantjes zijn daarom voor mij ideaal. Ik zeg een paar. Want 1 tijm plantje is niet voldoende! Die is dan binnen een paar dagen leeggeplukt. Dat is een beetje zielig.

Nog even over Jamie. Heb je hem ooit horen zeggen 2 blaadjes basilicum? Ik heb hem bestudeerd. Wanneer er in zijn recept een takje staat, knalt Jamie er in zijn tv-programma gerust 3 takken in. Kortom we zijn te miezemuizerig met die kruiden. Jamie O doet niet aan 1 takje basilicum, er gaat een halve bos in. En hij doet ook al niet aan het versnijden van het spul. Dat is ook uit den boze. Hoe komen we daar op? Het is nog meer werk ook. Of je laat de blaadjes heel – wat nog heel fraai staat ook.. Of je scheurt de blaadjes. Laat dat snijden gewoon! En onthoudt goed, basilicum verwarm of kook je niet. Uhh nooit. De geur en smaak is rauw het verleidelijkst. Voeg de basilicum dus op het laatste moment toe aan je pastasaus. En warm je pesto niet. (Mocht je op dat idee komen.. )

frittata-recept-9431.jpg

Wist je dat de verleidelijkste basilicum uit de Italiaanse provincie Ligurgië komt? De Italiaanse riviera. De Italiaanse damens daar weten wel hun weg met kruiden, ze maken er pesto van, heerlijk met kruiden en ricotta gevulde pasta’s, hartige kruiden taarten, salsa verdes voor over de vis en kruidensalades.

Italianen zijn ook gek op peterselie. Waar dus ook een mogelijke liquidatie voor je op de loer ligt is wanneer je krulpeterselie gebruikt. Dat kan ook echt niet! Gebruik dan geen peterselie luidt het devies. Tja, koken als een Italiaanse is nog niet zo gemakkelijk! Maar het is wel precies wat onze Nederlandse keuken en die van de mediterrane zo anders maakt (en een fijne fles olijfolie). De nonna’s houden dus van flink wat verse kruiden. Schaf een paar van die plantjes aan dan hoef je nooit meer wat weg te gooien. En heb je toch restjes maak dan eens dit kruiden frittata recept, daar kunnen heerlijk al je restjes kruiden in. (Ook allerlei andere restjes overigens) .. Kook vers, puur en ongeknutseld dat doen de Italiaanse dames ook en gebruik gewoon veel!

frittata-recept-9321.jpg

Het recept is super snel klaar en leent zich prima voor lunch of gemakkelijke maaltijd met een fijn stuk brood. Je kunt er ook mooie puntjes van snijden en serveren bij de anti pasta gerechtjes. Of wanneer je leuk voor een Italiaans etentje allemaal verschillende gerechtjes op tafel zet. Verder kun je er zelf enorm creatief mee aan de slag. Want een frittata leent zich prima om zelf van alles toe te voegen. Maar houd het wel een beetje Italiaans, 3 ingrediënten zijn meer dan genoeg! En vergeet de kruiden niet!

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like