De perfecte quiche maken + ‘ovengedroogde’ tomaten

Snel naar recept

Ik heb ooit een week lang niets anders gebakken dan hartige taarten. Quiches om precies te zijn. Ik ben er gek op. Maar dat was niet de echte reden, na drie dagen quiches eten ben ik dat natuurlijk ook goed zat. Nee, ik werd niet zo blij van die plakkerige, flubberige en natte bodems. Toen gebruikte ik nog vaak hartig taartdeeg uit een pakje, gewoon omdat het handig was. Maar die natte bodems zaten me zo dwars dat ik mezelf vakkundig wilde leren om een fijn deegje te maken. Vaak lukt zoiets de eerste keer briljant. Het gevaar zit in de tweede keer, wanneer je nog in de euforie bent van het eerste succes, dan gaat er vaak van alles mis. Je vraagt je, bij een mislukking, licht zwetend af wat er allemaal in de oven is gebeurd. Ik heb het toch allemaal netjes afgemeten denk je dan?.. Opeens zie je op het aanrecht nog 2 eieren liggen. Kortom er volgt meestal  een derde poging (tenzij je het op dit moment natuurlijk opgeeft).

tomaten-quiche-9183-2.jpg

Eigenlijk is het heel fijn wanneer er van alles en nog wat misgaat. Dat vind ik op het moment natuurlijk niet, zeker niet wanneer er nog een hongerig iemand je aankijkt van: uhh maar dit kan jij toch? En dat je dan moet toegeven, “ja klopt! Maar ik was even een paar dingen tegelijk aan het doen en inderdaad ik blijkbaar niet zo goed!”…. Hoe meer fouten hoe meer je weet wat je de volgende keer vooral niet moet doen. Vandaar dat het een week lang quiches maken werd. Nadat ik het perfecte deeg heb leren maken, had ik ook nog wat kanttekeningen bij de vulling. De vulling van een quiche is gemaakt van ei en room, waar je vervolgens lekkere groenten, spekjes of vis aan toevoegt. De vulling giet je in de voorgebakken taartbodem (daarover straks meer tips) en de andere ingrediënten die leg je er op.  Zo een vulling moet lekker romig zijn, niet meer nat maar ook niet te droog en hij moet de rest van de ingrediënten ondersteunen qua smaak.

Zo zie je maar een klassieker kun je op allerlei manieren bereiden. Ik bedoel niet alleen de ingrediënten, maar voor een perfecte quiche heb je ook nog de juiste timing nodig om de quiche uit de oven te halen. Dus neem jij de uitdaging aan? De samenstelling van het deeg en de vulling heb ik uitgebreid (een week) voor je getest, daar kun je mij blind op vertrouwen. Het timing onderdeel van de oven daar kan ik je alleen richtlijnen over geven. Meestal lukt het dan echt al heel erg goed (mislukken zal het zeker niet), maar misschien niet in 1 keer het perfect? – de puntjes op de i, daar moet je namelijk zelf  wat voor oefenen! Want mijn oven is de jouwe niet! Ook al lijkt een oven 1 brok techniek, toch werkt elke oven anders.

Tomaten-quiche-9518.jpg

Aan de slag dan maar!?  Ik maakte een wat minder traditionele quiche. Een ‘ovengedroogde’ tomaten quiche. Ik ben gek op tomaten. In de winter zorg ik voor blikken mini tomaatjes van een goede kwaliteit, of ik koop tomaten die eigenlijk uit Italië komen (alleen voor tomaten maak ik die uitzondering, want eigenlijk is het lekkerder om ingrediënten te kopen die net geoogst zijn – in het seizoen), ik droog ze ook zelf, maak er overheerlijke tomatensauzen van, stop ze in salades en bedacht onlangs deze lekkere tomaten quiche.

En? Heb jij wel eens een week of een paar dagen hetzelfde gekookt? En waarom? Ben benieuwd naar jouw verhaal!

Tips voor het maken van een quiche

Voordat je begint heb ik nog wat tips voor het maken van de bodem. Hierna koop je misschien, net als ik, nooit meer hartig taartdeeg!het deeg maak je in een keukenmachine, dat gaat lekker snel. Het voordeel is voor jezelf, maar ook dat het boter niet te warm wordt door het kneden met bijvoorbeeld warme handen. Dan krijg je namelijk een ander bakresultaat.

  • Door de toevoeging van kaas en kruiden aan het deeg wordt het deeg mooi goudbruin in de oven, zo een bleke korst hoort natuurlijk niet echt bij een ‘perfecte quiche’. De kruiden, waarmee je zelf kunt variëren (ik gebruik meestal tijm) zorgen echt voor een lekker smaakje, vaak smaakt het deeg een beetje suf en moet een quiche het echt hebben van de vulling! Bij dit deeg niet hoor!
  • Ik gebruik altijd 2 eieren, ook hierdoor wordt het deeg mooi goudbruin maar het geeft ook een extra lekkere smaak.
  • De bloem komt gewoon bij de supermarkt vandaan: patent bloem. Niets mis mee.
  • Wanneer je het deeg hebt gemaakt, rol ik het gelijk uit tot een ronde plak van ongeveer 4 mm, ik leg hem in mijn ingesmeerde vorm, druk het deeg er in – ook tegen de randjes. Dan snijd ik wat te veel is af met een mesje. Vervolgens druk ik het deeg nog een keer in tegen de randjes, nu komt het deeg iets hoger dan de rand. Straks wanneer hij in de oven gaat, loopt het deeg vaak wat terug en heb je een lagere rand dan je eigenlijk wilde. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet hem nu 30 minuten in de koelkast.
  • Waarom ik niet eerst het deeg in de koelkast leg? Gemak.. het uitrollen van gekoeld deeg is veel minder gemakkelijk dan wanneer je het net uit de keukenmachine haalt!
  • Sla de koelkast niet over.. omdat je het deeg hebt uitgerold en er met je handen aan hebt gezeten wordt het elastisch – dat is niet te vermijden, maar om het deeg weer tot rust te brengen zet je het dus in de koelkast. Doe je dit niet dan zakken de randjes in de oven naar beneden – het deeg wilt namelijk weer terug naar zijn oude vorm..
  • Na 30 minuten – knip je van bakpapier een rondje die in de vorm past (of een rechthoek), leg die op het deeg en strooi er daarna bakbonen overheen. Dit kun je ook niet overslaan.. het blind bakken zoals ze dit noemen zorgt er voor dat je deeg mooi in de vorm blijft zoals jij het wilt en dat het ook werkelijk gaar wordt en bruint. Wanneer je nu al de vulling er in giet is de kans groot op een sompige bodem! Goed in de oven dat ding…
  • Haal je vorm na 20 minuten uit de oven en haal de ‘nep vulling’ van bonen en papier er uit. Wanneer je bodem nu nog wat nattig aanvoelt zet je hem nog even 6 minuten in de oven. Daarna is hij klaar om gevuld te worden (of je bewaard hem of vriest hem in)
  • Voor het maken van quiches gebruik ik altijd een vorm met een losse bodem. Je kunt deze vorm ook gebruiken voor mooie fruittaarten waarbij je eerst een bodem maakt, of zo een lekkere citroentaart.. Ze worden bij kookwinkels verkocht, maar ook Dille & Kamille heeft een mooi assortiment. Koop er 1 met een goede antiaanbaklaag en bij voorkeur met een donkere buitenkant. De warmte geleiding is dan beter en zorgt voor een mooier (lees: goudbruin) bakresultaat – meer baktips lezen? Bekijk dan eens dit artikel: 9 gouden baktips!

8 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like