Citroen madeleines

Hatsjiekiedee het is al weer de tweede maand van 2015! Het gaat aan de ene kant heel snel en aan de ander kant mij soms ook niet snel genoeg. Want ik zit vol met frisse ideeën, heb zin in het voorjaar en er staan volop spannende dingen te gebeuren. Zo ben ik momenteel heel druk bezig aan mijn nieuwe website. Dat is natuurlijk heel gevaarlijk om dat nu al de wereld in te slingeren zonder dat het af is, maar ik weet zeker dat jullie hem ook prachtig gaan vinden. En dat is toch leuk om met jullie te delen.

De website staat straks bol met sfeervol beeldmateriaal, lekker homemade recepten en wat leuke nieuwtjes die jullie vanzelf gaan ontdekken. Natuurlijk gaat zoiets maken totaal niet van een leien dakje, maar met veel vallen en opstaan en zelfs met wat minder plezierige uurtjes. Computertechniek en visueel aangelegde mensen gaan niet altijd even gemakkelijk samen. Maar ik sla me er doorheen en hoop dat aan het einde van deze maand jullie mijn blog in een hele andere omgeving kunnen gaan lezen! citroen madeleines homecooking deptWellicht gaat de zon zich dan ook iets meer laten zien, want naarmate mijn fotografie maar donker en donkerder wordt verlang ik nu al naar de eerste keer buiten zitten met een kopje thee, het voorjaar dus. Ik weet het, dat duurt nog maanden. Tot die tijd zullen we voorlopig nog dat kopje thee binnen bij de verwarming op moeten drinken.

Maar je kunt wel een ietsiepietsie het voorjaar in huis halen met deze citroen madeleines. Nou zijn de cake/koekjes zowiezo al een briljante lekkernij. Ik maakte ze ooit, zette het schaaltje neer en binnen tien minuten waren ze tot op de laatste kruimel op (ook ik had daar een flink aandeel in, ik geef het toe). Zelf vind ik citroen altijd een beetje bij het voorjaar horen, eigenlijk zelfs bij pasen. Dat komt meer door mijn herinneringen aan paasdiners met veel citroenen voor een frisse voorjaars noot. Voorlopig regent het weer flink en is een warm kopje thee geen overbodige luxe, zin om ook een keertje madeleines te maken?

Recept Citroen madeleines

citroen madeleines homecooking dept.

Deze cake/koekjes zijn zowiezo al een briljante lekkernij. Ik maakte ze ooit, zette het schaaltje neer en binnen tien minuten waren ze tot op de laatste kruimel op (ook ik had daar een flink aandeel in, ik geef het toe). Zelf vind citroen altijd een beetje bij het voorjaar horen, eigenlijk zelfs bij pasen. Voor gewone madeleines laat je de citroen weg, dan zijn ze ook heel erg lekker.

Ingrediënten (12 cakejes)

60 gram amandelpoeder (of amandelen in een keukemachine fijnmalen, let op dat je af en toe een pauze inbouwt anders komt er te veel vet vrij uit de amandelen, zeef het daarna twee keer, zodat je inderdaad een poeder krijgt)

70 gram fijne tafelsuiker

10 gram vanillesuiker

20 gram bloem

2 eiwitten

1/2 citroen geraspte schil en sap

mespunt zout

50 gram gesmolten roomboter

Werkwijze

1. Vet de vorm in met boter. En verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Meng de amandelpoeder, 40 gram fijne suiker, de vanillesuiker, de citroenrasp en de bloem doorelkaar.

3. Klop in een andere kom de eiwitten met het zout stijf. Voeg dan de overgebleven suiker toe en klop totdat de suikerkristallen verdwenen zijn. Voeg de citroensap en klop nog een minuut.

4. Spatel heel voorzichtig het amandelmengsel er door en daarna de gesmolten boter.

5. Vul de ingevette madeleinevorm met het beslag. En bak de madeleines in 10 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen.

Bereiden 10 minuten / Oven 10 minuten

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like