Broodpudding recept met cranberry!

Voordat je afhaakt wil ik gelijk zeggen: dit is serieus echt heel gemakkelijk te maken, het recept heb ik nu 3 keer gemaakt (er volgen er vast meer) en lukt altijd. Je kunt het zonder zenuwachtig te worden zo inzetten voor een etentje! Bijvoorbeeld wanneer je even de inspiratie mist, je alles al hebt ingezet op die gevulde kalkoen die piekfijn uit de oven moet komen of dat stukje wild wat je voor het eerst gaat aanbraden. Of gewoon omdat je van gemakkelijk houd met groots effect! Of misschien omdat je nog niet zoveel kookervaring hebt? Je bent hier aan het juiste adres!

broodpudding recept / Homecooking dept

Inmiddels heb ook ik de kerstboom opgetuigd en alle kerstkaarten geschreven, maar is het nou echt 20 december? Terwijl ik naar buiten kijk schijnt er een mooi subtiel zonnetje alsof het lente is. Her en der zag ik in de parkjes ook al wat bloesem aan de bomen en struiken verschijnen. Gaan we dit jaar denk je de winter gewoon overslaan. Echt heel erg vind ik dat eigenlijk niet. Ik ben niet zo een winterfanaat. Wanneer de sneeuw en ijzel toeslaat heb ik het voornamelijk enorm koud en baal er van dat ik weer sneeuwlaarzen heb om behoorlijk van A naar B te komen.

recept / Homecooking dept

Maar ja 15 graden is dan wel weer het andere uiterste, het klopt toch niet helemaal bij het beeld wat ik bij december en kerst heb. Dan maar wat echte winterse ingrediënten gebruiken! Cranberry’s lenen zich daar fantastisch voor, gebruik gewoon de verse uit een zakje, ze liggen op de groenteafdeling en je ziet ze alleen nu in de wintermaanden bij ons in de winkels.

Het recept heb ik overigens niet 3 keer gemaakt omdat ik dacht dat het goed moest worden uitgetest, daar was ik de eerste keer al ruim van overtuigd, en ik niet alleen! Nee het is stiekem te lekker om alleen voor etentjes te bewaren. Dus wanneer niemand kijkt kun je het zelfs als ontbijt de oven in schuiven. Tot 1 januari is toch alles geoorloofd?

recept / Homecooking dept

En ook als je niet zoveel kookervaring hebt of niet zo creatief bent in het bedenken van recepten of wijzigingen in recepten, in dit recept vervang je zo de cranberies voor blauwe bessen, bosvruchten of rabarber en je hebt zo een fantastisch ander recept. Proberen dan maar? Je krijgt geen spijt, het lekkerste is om de broodpudding te eten wanneer hij warm is of lauwwarm is. Zet hem tijdens het hoofdgerecht in de oven. De voorbereidingen kun je alvast doen, maar zelfs het terplekke in elkaar zetten is zo gebeurd. Zie je wel een homemade dessert zonder stress, ok misschien levert het maken van een mooi bolletje ijs je wat stress op!

Broodpudding recept met cranberry!

Kooktijd 40 minuten

Categorie: Winter, Zoet

recept / Homecooking dept

Ingrediënten

 • 4 croissants (laat ze 1 dag oud worden)
 • 2 eieren
 • 250 ml volle melk
 • 75 gram suiker en extra om er overheen te strooien
 • 2 zakjes vanille suiker
 • 2 flinke handen cranberries
 • ijs voor erbij (vanille)
 • boter om vorm mee in te vetten
 • (ook nodig 1 persoonsbakjes of een bakblik van 24x14 cm of een springvorm van 26cm - of 2 van 20cm)
  ingredients in English
 • 4 croissants (at least a day old)
 • 2 eggs
 • 250 ml milk
 • 75 gram sugar and extra to sprinkle over it
 • 2 bags of vanilla sugar (16 gram)
 • 2 hands of fresh cranberries
 • vanilla icecream
 • butter to grease the bakingtin
 • (also need: 4 single-person ramekins or a bakingtin of 24x14cm or a springform of 26cm or 2 little ones of 20cm)

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de vorm die je hebt gekozen in met boter
 2. Meng de eieren met de melk, 2 zakjes vanille suiker, 75 gram gewone suiker goed door elkaar.
 3. Snijdt de croissant is in stukjes van 5cm dik, maar je kunt ze ook in stukken breken. Week de stukken croissant in het melkmengsel. Niet te lang maar genoeg tot dat ze flink wat melk hebben opgezogen, zeg 1 minuutje. Leg ze dan in de vorm, naast elkaar. Druk ze eventueel een beetje tegenelkaar aan zodat er geen gaten ontstaan. Giet het overgebleven melk mengsel er overheen.
 4. Snijdt de helft van de cranberries door de midden. Strooi alle cranberries over de croissants of duw ze tussen de croissants in. Strooi er nog wat suiker overheen en zet alles voor 35-40 minuten in de oven.
 5. Voor een etentje is het ook leuk om 1 persoons porties te maken. Hiervoor kun je kleine ovenschaaltjes of kommetjes gebruiken. Je kunt ook voor een grote ronde vorm kiezen. Wanneer je een springvorm kiest, leg er dan een stukje bakpapier onder, er zal namelijk een beetje van het melkmengsel uit gaan lopen. Wanneer je voor 1 persoons porties kiest is het handig om ze samen op 1 bakplaatje te zetten, gewoon omdat je ze er dan heel gemakkelijk in en uit de oven kunt halen.
 6. De broodpudding is het lekkerste om direct uit de oven te serveren. Leg er een bolletje ijs op om extra feestelijk te maken. En bestrooi met nog een beetje suiker.
  Instructions in English
 1. Preheat the oven on 200 degrees. Grease the bakingtin or bowls you have choosen.
 2. Mix the eggs with the milk, 75 grams of sugar and vanilla sugar together.
 3. Cut the croissants into pieces of 5cm thick or break them in pieces. Then soak the croissant pieces into the milkmixture. Not for too long, maybe a minute, so long that they soaked up some milk. Put them next to eachother in the bakingtin, without leaving any empty spaces and poor the left over milkmixture in the tin.
 4. Cut 1 hand of the cranberries into half. And all cranberries between and over the croissants. Sprinkle some extra sugar over them and put everything in the oven for 35-40 minutes.
 5. If you preparing this for a dinner than it is very nice to make a single portion for everyone. You can use little bakingtins or ramekins for it. You can also make a big one. When you are using a springform then I recommend to put some bakingpaper under the springform because there will be some milkmixture coming out of the springform. Just a little bit, but it can be a little messy (and then you have to clean your oven... who wants that?). When you are using the ramekins it is easy to use a bakingtray and put them on it, then you can easily get them in and out of the oven.
 6. This breadpudding is the best to eat when it is still warm. And really festive to serve with a scoop of vanille ice. Sprinkle with a little bit of sugar and you are ready!

recept / Homecooking dept

1 Comment

 1. Gerda Snel 29 december 2015 at 19:17

  Vandaag de broodpudding met cranberry’s gemaakt. Heerlijk.
  Ik had nog cranberry’s in de koelkast om er iets mee te doen maar wist niet wat.
  Zonder ijs is het ook helemaal ok.
  Groet Gerda

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like