De 9 handigste baktips voor de beginnende thuisbakker!

Bij mijn high tea special kunnen baktips natuurijk niet ontbreken en die kan iedereen best wel eens gebruiken. Want laat ik het gewoon maar zeggen, niet iedereen kan bakken, of is er even geschikt voor. Sommige mensen zijn er namelijk te eigenwijs voor. Een hele fijne eigenschap om eens lekker creatief te koken, want er ontstaan de mooiste gerechten als je een keer niet het recept volgt! Ben je ook zo een thuiskok? Met bakken gaat dat meestal niet samen.  Misschien ben je net als ik gewend, om een beetje op je gevoel wat ingrediënten toe te voegen terwijl er een saus in de pan pruttelt. Niets afmeten, gewoon uit de losse pols. Dat laatste kun je beter maar geheel vergeten als je gaat bakken.

Tot dat je flink wat ervaring hebt verzameld is mijn advies, volg precies op wat er in het bakboek of recept staat, dan kan er eigenlijk ook niets misgaan. Maar ook ik heb, ondanks het toch redelijk nauwgezet opvolgen van de receptuur wel wat mislukkingen de oven uit zien komen! Wat zo teleurstellend is, een niet gelukt baksel voelt op de een of andere manier altijd vervelender dan dat je pasta of kip niet formidabel was. Waarschijnlijk omdat er stiekem toch heel veel van jezelf met de cake of taart mee de oven in gaat! Hieronder mijn 9 gouden baktips! als je dan als eigenwijze kok netjes alles opvolgt trek ik mijn opmerking van hierboven in! Dan kan ook jij bakken!

baktips / Homecooking dept.

9 Handige baktips

1. Ben je een beginnende bakker, doe dan gewoon wat er staat

Goede bakkookboeken zijn getest door de schrijver en daarna door een testteam! Er staat niet voor niets doe dit of dat. Daar hebben ze uitvoerig over nagedacht. Je gaat overigens pas het gevorderde stadium in wanneer je meer dan 6 cakes, 10 taarten, 8 verschillende koekjes op je naam hebt staan. Zonder gekheid, je bent geen gevorderde bakker als je 2 cakes hebt gebakken die zijn gelukt. Dat is super fijn, maar houd je voorlopig aan de receptuur als je niet teleurgesteld wilt worden.

De verhouding tussen vet (boter), zoetstof (suiker) en bloem/meel etc luistert heel nauw. Zodra er in een recept bijvoorbeeld een extra ingrediënt wordt toegevoegd gaan de verhoudingen uit balans en test de schrijver van een recept net zo lang tot dat de balans weer terug is. Voeg je zelf meer of minder van een ingrediënt toe, dan gebeurd er hetzelfde. Alles wat in de oven gebeurd is chemisch, er gaan allemaal moleculen werken, de moleculen in het ene ingrediënt versterken de andere moleculen of juist niet. Het ene houd het andere instant. Wanneer de verhoudingen niet meer kloppen kan je cake of taart instorten, te snel rijzen en daardoor instorten, te snel donker worden, gewoon helemaal niet rijzen etc.

2. Koop een oventhermometer!

Ze kosten niet veel en maken je bakervaring een stuk fijner. Een heel groot deel van het bakresultaat hangt namelijk af van de oventemperatuur. Hoe geavanceerd je nieuwe oven ook is, de werkelijke temperatuur is altijd anders dan dat je oven aangeeft. Ik spreek uit ervaring. Leer daarnaast je oven kennen. Mijn oven heeft altijd 10 minuten extra nodig voor het gewenste eindresultaat. Dat laatste gedeelte kan geen 1 receptschrijver voor je uitdenken, dat moet je zelf leren. Kijk 10 minuten voor de eindtijd alvast door het ruitje van de oven.. misschien gaat jouw oven namelijk wel 10 minuten harder dan gemiddeld! Ga niet al in het begin stadium kijken! A er valt niets te zien en B bij het openen van de deur verliest de oven warmte, wat niet goed is voor het bakresultaat. Vind je het deeg niet bruin genoeg – laat het dan gewoon nog even staan. Is het juist al eerder bruin, haal het er gewoon uit. Test de gaarheid bij cakes met een breinaald of satéprikker. Steek hem in de cake, komt hij er schoon uit, dan is je cake gaar. Anders schuif je hem er weer terug in!

baktips / Homecooking dept

3. Wees niet gelijk overmoedig!

Nog meer over niet te eigenwijs zijn met bakken. Denk niet gelijk dat je chef patissier bent! (tenzij je dat echt bent). Overmoedigheid in de keuken gaat niet zo goed samen. En zeker niet bij bakken. Ja je kunt gerust aan wat moeilijkere recepten beginnen, en als je ze stap voor stap opvolgt wordt het waarschijnlijk prachtig. Maar denk niet op voorhand dat je net zo goed kunt bakken als de buurvrouw die elke week een taart uit de oven haalt. Net als met alle dingen in het leven, het is ook een kwestie van ervaring. Maar zonder er aan te beginnen leer je ook niets! Dus begin er vooral wel aan, maar zie gewoon of het je lukt of niet.

4. Koop goede bakvormen

Misschien hebben jullie het wel eens eerder bespeurd, maar ik ben een aanhanger van duurzame spullen. Je kunt denken: ik ben een beginner en weet nog niet zeker of ik het leuk vind, dus ik koop een goedkope bakvorm. Het vervelende is alleen dat goedkope bakvormen juist moeilijker zijn om mee te bakken. Kies nooit een vertind bakblik. Ze hebben geen antiaanbaklaag en hebben een lichte kleur metaal. Hoe donker de kleur metaal, hoe beter de warmtegeleiding hoe beter je bakresultaat. Gietaluminium is een uitzondering, dit heeft een lichte kleur maar geleid als een gek! En geven een echt heel mooi resultaat. Maar goed: koop dus iets moois met een flinke antiaanbaklaag en je doet er je hele leven mee! Mooie merken zijn: Kaiser la forse plus serie, Nordic Ware (super mooie tulband vormen) en ik ben gek op de franse vormen van Gobel (daar zijn al mijn kleine vormpjes en quichevormen met losse bodems van)

baktips / Homecooking dept.Deze vormen worden veel gebruikt en zijn de basis die je in vormen nodig hebt: een cakevorm 20cm is prima, springvorm 20cm en een (quiche/taart)vorm met losse bodem en gekartelde rand van 20/24cm – verder is het leuk als je mini vormpjes hebt (6) van 10cm doorsnede met een gekartelde rand en losse bodems. Koop ook een muffintray voor 6 muffins. En als laatste een paar ovenblikken. Omdat het gewoon heel handig is. En een taartrooster! je kunt je taart en koekjes ook prima op het rooster wat bij de oven hoort laten afkoelen.. maar ik vergeet die er altijd uit te halen. En het rooster moet natuurlijk afgekoeld zijn voordat je je taart, cake of koekjes af laat koelen. Ik zeg geen slechte investering!

6. Vet alles in!

Ook al staat het niet in het recept, vet toch je bakvorm in!

7. Vul je vormpjes nooit met meer vulling dan in het recept staat.

De vuistregel is tot 2/3 vullen met het beslag doe dit ook! Ondanks dat je beslag over hebt. Het is namelijk heel verleidelijk, dat vind ik ook. Maar het beslag rijst en voordat je het weet lopen bijvoorbeeld al je muffins in elkaar over! Of gaart je cake niet goed omdat de hoeveelheid afwijkt van de aangegeven baktijd en oventemperatuur die daarvoor bedacht was.

baktips / Homecooking dept.

8. Heb geduld!

Bakken is ook een mooie oefening in geduld. Als er staat dat je de taartjes 5 minuten in de vorm moet laten rusten…. dan doe je dat dus ook! Blijf er vanaf, hoe graag je ook wilt kijken of het gelukt is. Ik heb zelf vaak genoeg een cake, koekjes en taart laten mislukken (breken, niet goed uit de vorm komen etc) omdat ik te vroeg wilde kijken of het gelukt was.

9. Meet alles netjes af

Als je beginnende bakker bent is het heel fijn om alles van te voren af te meten en alvast klaar te zetten. Dat afmeten is sowieso belangrijk. Zorg voor een digitale weegschaal, maatlepeltjes (in een eetlepel van de maatlepeltjes gaat namelijk meer dan de eetlepel uit de keukenlade) en dus die oventhermometer.

baktips / Homecooking dept.

Nog een paar persoonlijke ervaringen

– soms moet je een bakvorm bekleden met bakpapier, knip in dat geval het bakpapier netjes op maat. Een lange strook voor de zijkanten een rondje voor de bodem. Vet eerst je vorm in, dan blijft het bakpapier netjes zitten. Knip de bovenkant af, bij mij heeft de oven een keer in de brand gestaan – het papier was te lang. Frommel het bakpapier dus niet in de vorm, dan worden de zijkanten van je cake niet mooi, je ziet het papier er namelijk in staan.

– zet vormpjes eerst op een bakblik, het is gewoon heel praktisch, om ze in – en uit de oven te halen.  Maar niet alleen daarvoor. Soms loopt het boter, waarmee je hebt ingevet uit je vormpje zo je oven in! Als je ze op een bakblik hebt gezet scheelt je dat een hoop schoonmaakwerk!

– lees eerst even het hele recept. Ik was soms halverwege en dacht: oh die kom had ik eigenlijk voor dit moeten gebruiken!

– gebruik RVS mengkommen, het is hygiënischer er blijven namelijk geen restjes en microdeeltjes achter in de kommen, daarmee ook geen vet – waardoor als je bijvoorbeeld eiwitten gaat opkloppen dat altijd lukt (mits je de eieren goed scheidt natuurlijk).

Tot slot. De beste foolproof bakboeken?

1. Hummingbird Bakery – Tarek Malouf, alles lukt, alles is lekker, alles ziet er zo uit als op de foto’s),

2. De banketbakker – Cees Holtkamp, voor als je iets basisachtigs wilt maken en weet even niet hoe, uitstekend naslagwerk, klopt altijd!

3. Desserts – Janneke Phillipi, het is geen boek met alleen gebak maar allerlei desserts. Het behoort tot mijn top 3 omdat alles, maar dan ook alles lukt, er mooi uitziet en lekker is!

Gaat het dan toch verkeerd? dan kun je het altijd nog met een lepeltje eten, een beetje poedersuiker en fruit topping doen wonderen en niemand die weet hoe het wel hoort! En onthoud voor volgende keer wat je niet helemaal goed hebt opgevolgd aan het recept. Elke professional was eerst een amateur!

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like