Verrassende Franse asperge Salade met Crunchy Topping
-
Post by Marianne Snel
Zo heerlijk even een weekje geen zoetigheid! Na twee weken leuke recepten plaatsen voor de High tea special is het lekker tijd voor weer wat hele fijne hartige recepten. Het werd ondertussen gewichtstechnisch ook wel een beetje een opgave al die taartjes en zoetigheden. Daarom heb ik voor de nieuwe special iets hartigs uitgekozen (natuurlijk wel met een toetje)! Aankomende twee weken staan in het teken van Frans eten, de bistro keuken.
Geen verfijnde liflafjes, dat vind ik hartstikke leuk in een restaurant maar voor thuis vind ik de robuustere keuken van de Franse bistro’s echt een stuk geschikter. Dat betekent overigens niet dat je ongelimiteerd alles zomaar op je bord kunt gooien, want daar heb ik vandaag een paar leuke tips voor!
Het eerste recept in deze Franse bistro special is een asperge salade! Flink gevuld met seizoensgroenten zoals: asperges, venkel, nieuwe aardappeltjes en verse kruiden. Ik heb geprobeerd om alle klassieke asperge smaken bijelkaar te brengen en in een vernieuwend jasje te steken en er toch iets van te maken wat je zo in een Franse bistro zou kunnen aantreffen.
Eerst even over de opmaak van het bord of in dit geval de saladeschaal. Ik zie elke dag, omdat ik dat natuurlijk heel leuk vind, een hoop foodfoto’s voorbij komen via pinterest en instagram. Variërend van de meest prachtige foto’s tot ronduit volgepropte bordjes met minder aantrekkelijk eten. Iedereen doet natuurlijk hartstikke zijn best, heeft lekker staan koken en denkt misschien wel chop chop eten op het bord, een kiekje nemen en dan lekker aanschuiven. Ik snap het, geen probleem, van dat eten dan! Vooral doen.
Maar je begrijpt het denk wel, ik heb wel een klein probleem over dat zomaar volstouwen van je bord. En doordeweeks wil ik nog wel door de vingers zien, maar bij een etentje? Kom op, het oog wil ook wat! Jullie moeten weten dat de foto’s die ik van alles maak geen moeilijke fratsen zijn, ik doe er ook niets raars mee, we eten het daarna gewoon op. Ik maak ook één keer een bord of een schaal op. Kortom als je bij mij komt eten ziet het er zo uit zoals op de foto. En daar ben ik geen uren mee bezig!
Sterker waarschijnlijk ben ik net zo lang bezig als de bord-volstouwers! Het is eerder een gewenning van wat je eerst op je bord legt en wat je daarna er op legt en wat je achterhoud om als laatste er op te leggen. Het gaat ook niet om een restaurant opmaak, torrentjes etc – Nee joh! Maar meer dat je denkt – Wow dat ziet er echt heel lekker uit!
Zelf vind ik het wel fijn, dat beetje extra aandacht voor je eten. Lekker mindfull! En zeker als je een leuk etentje geeft. Het is toch zonde als je iets hartstikke lekkers hebt gemaakt en dat je dan een ravage van het bord maakt. Goed mocht je al prachtige bordjes opmaken: goed bezig!! Maar gezien het aantal minder fraaie foto’s wat ik dagelijks zie wilde ik toch wat tips geven! Vandaag dus wat tips om je saladeschaal mooi op te maken, zodat iedereen heel enthousiast wordt zodra jij die op tafel zet.
Een vriend van ons zegt altijd: het eten komt in je mond toch weer bij elkaar, hoe het er uit ziet maakt hem zogenaamd niet uit… waarom eet die jongen zich dan toch altijd structureel klem bij ons?
Het wordt nu weer volop saladetijd, als je nog geen mooie schaal hebt is het nu de tijd om een mooie te kopen. Ik heb al eerder gezegd dat ik geen fan ben van felle kleurtjes op servies. Het leid je oog af van het eten en het wordt heel druk. Een salade is al vaak een druk gerecht met allerlei ingrediënten en kleurtjes, een druk gestipt servies is dus geen aanrader. Kies voor wit, grijs of een mooie schaal met aan de buitenzijde een mooi randje. Oja en geen plastic, dat is super leuk voor op de camping, picknick of buurtfeestje maar niet om je salade stijlvol in te serveren.
Verschillende soorten sla gebruiken in je salade zorgt voor een mooi ogende schaal. Vaak smaken ze ook net wat anders waardoor je salade er ook nog eens veel lekkerder van wordt. Overweeg om weer net als vroeger een kropje sla te kopen, little gems of sla met een kluitje. Ik ben vooral erg blij met de sla met een kluitje, deze sla blijft ook nog eens lekker lang goed! Wanneer je een kropje koopt moet je dan nog wel de blaadjes wassen, maar alles ziet er zoveel frisser en mooier uit dan de voorverpakte salade uit zakjes. Dat wordt dus weer een slacentrifuge aanschaffen! en tot die tijd kun je de blaadjes ook in een theedoek drogen door ze daar in te leggen, de theedoek voorzichtig bij de punten te pakken en er mee te schudden.
Meestal bestaat een salade uit meerdere ingrediënten die mooi door elkaar heen zichtbaar moeten zijn in de salade. Doe eerst de slablaadjes in een flinke kom, besprenkel ze met olijfolie en wat zout en hussel ze met je handen door elkaar zodat elk blaadje bedekt is met wat olijfolie. Leg een flinke hand sla in de saladeschaal, sprenkel er weer wat dressing over en steek 1/3 van alle overige ingrediënten tussen de sla. Besprenkel wederom met wat dressing. Pak weer een hand sla en steek er weer 1/3 van de ingrediënten tussen. Uiteindelijk houd je nog een beetje sla over en wat ingrediënten, die steek je vervolgens ook weer tussen de sla en sprenkel het restant van de dressing er nu overheen. Je hebt nu een mooi gemixte salade, waar je alle ingrediënten overal ziet en de dressing ook mooi gemengd is. Dit lukt je niet door de salade te husselen met een slacouvert dan zitten altijd alle asperges links, de venkel onderop en klaagt de helft van je eetgasten dat ze geen spekjes hebben. Houd ook altijd wat extra verse kruiden achter om die bovenop te leggen of er tussen te steken. Dat staat mooi en fris.
1/2 afbak ciabatta of oud wit brood
3 takjes verse tijm, de blaadjes er vanaf geritst
3 takjes verse platte peterselie, de blaadjes fijngehakt
1 eetl grof zeezout
3 eetl olijfolie
2 eieren
duobakje spekblokjes
1 venkel, bewaar de groene topjes
450 gram krieltjes met schil
een handje veldsla, gewassen
1 kropje sla met kluit (hierin zitten dan 3 mini kropjes sla: eikenblad sla, frisseesla en botersla ), zoek de mooie blaadjes uit en was ze.
8 witte asperges, geschild en snijd het verharde einde van de asperges
bakje groene asperges, ik schil deze niet, ik haal wel een klein stukje van de uiteinden
3 stukjes foelie
3 tl suiker
2 tl zout
olijfolie
een plukje saffraan
3 eidooiers
2 tl witte wijnazijn
1,5 eetl mosterd
zout naar smaak
1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de ciabatta in plakjes, daarna in reepjes en daarna in blokjes. Doe ze in een kom samen met de verse kruiden, het zeezout en de olijfolie. Zorg dat alle blokjes bedekt zijn met olijfolie. Bekleed een bakblik met bakpapier en spreidt de broodblokjes over de bakplaat. Zet voor 15 minuten in de oven of tot dat ze mooi goudbruin zijn. Wanneer ze afgekoeld zijn kun je ze in een kom doen.
2. Kook de eieren in een steelpannetje tot ze hard gekookt zijn. Laat ze in koud water schrikken, pel de schaal er af en laat ze even afkoelen. Snijdt ze daarna in mooie kleine blokjes. Doe ze in een kom bij de broodcroutons.
3. Bak de spekblokjes in een droge koekenpan tot dat ze mooi goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier. Laat ze afkoelen en voeg ze toe aan de eierblokjes.
4. Snijd de venkel in dunne parten. Leg die op een bakplaat bekleed met bakpapier en besprenkel met olijfolie. Zet ze in de oven en rooster ze tot dat de puntjes goud tot donkerbruin worden. Dit duurt ongeveer 30-40 minuten. Laat ze afkoelen.
5. Bekleed nog een bakplaat met bakpapier en leg hierop de aardappel partjes. Besprenkel ook deze met olijfolie en zet ze 25 minuten in de oven. Laat ze afkoelen.
6. De saffraan moet 15 minuten in een klein beetje water weken, je hebt maar een eetlepel water nodig. Leg het saffraanplukje in een kommetje en besprenkel met 1 a 2 eetlepels kokend water. Laat staan tot dat het water mooi geel gekleurd is. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
7. Kook ondertussen in een flinke pan, waar de asperges in zijn geheel in kunnen, water. Voeg de 3 stukjes foelie, suiker en zout toe en wacht even tot dat het zout en suiker is opgelost. Leg dan de witte asperges er in en kook deze tussen de 15-20 minuten op laag vuur. Voeg de laatste 5 minuten de groene asperges toe. Houd het zelf in de gaten, het hangt van de dikte van de asperges af wanneer ze klaar zijn, wanneer je er met je vork gemakkelijk in kunt prikken zijn ze gaar. Snijdt de witte asperges in kleinere stukken van ongeveer 3 cm.
8. Maak nu de dressing. Hiervoor gebruik ik een staafmixer en een hoge maatbeker. Doe de dooiers in de maatbeker, mix met een beetje zout, voeg 1 tl saffraan water toe, 1 tl witte wijn azijn en mix met de staafmixer. Doe nu opnieuw 1 tl saffraan water, 1 tl witte wijn azijn en 1,5 eetl mosterd in de maatbeker en mix opnieuw. Er ontstaat een gebonden dressing die nog wel vloeibaar is. Voeg naar smaak eventueel wat zout toe.
Ik gebruikte op de foto een flesje, leuk om op tafel te zetten tijdens een etentje. In het flesje zit normaal sojasaus etc, ik week de etiketjes er vanaf en maak ze goed schoon! super leuk als je er zelf een leuk labeltje aan maakt!
9. Alles is af! je kunt de salade in elkaar zetten zoals ik hierboven beschreven heb. Eerst de slablaadjes in een kom aanmaken met wat olijfolie, daarna een handje er van in de schaal leggen. Verdeel er wat asperges over, aardappeltjes, wat crunchy topping, een paar stukjes geroosterde venkel en wat dressing over en zo ga je verder tot dat alle ingrediënten op zijn. Bovenop kun je her en der nog wat verse kruiden leggen, zoals de venkeltopjes.
Comments