3 nuttige foodstyling tips om nog mooiere foodfoto’s te maken

Foto’s nemen van eten is zo gemakkelijk nog niet. Alhoewel het enorme voordelen heeft wanneer je het vergelijkt met foto’s nemen van de natuur of mensen. Die hertjes, vogels en je kinderen blijven maar bewegen, heen en weer lopen en net wanneer ze in de juiste pose zitten draaien ze hun gezicht weg. Ik weet er alles van wanneer ik onze pup Kobus eens leuk op de foto wil zetten. Het heeft het ook een enorm nadeel: je wilt je eten natuurlijk ook nog opeten. Denk je ook wanneer je naar je eigen foto kijkt goh dit is het nog niet helemaal? En zit je kwijlend naar reportages in foodmagazines of op Pinterest te kijken? Ik geef je in deze post 3 foodstyling tips, om je verder op weg te helpen!

foodstyling tips / Homecooking dept.

Neem de tijd!

Laten we gelijk maar beginnen over dat opeten. Ik ben er van overtuigd dat het eten bedoeld voor reportages voor magazines niet gekookt is om op te eten. Er wordt vast wel eens proeft, maar de primaire taak van dat eten is dat het gemaakt is voor een mooie foto. Het beste werkt zelfs afgekoeld eten. Omdat er dan niets meer qua vorm, kleur en formaat gebeurd wanneer het eenmaal is afgekoeld. Maar zo doe jij het vast niet! (ik ook niet)

Er is een middenweg die ik bewandel. Dat is niet die ene waar je binnen 5 minuten een foto neemt zo rond 18.00uur, met een lamp met warm gekleurd licht erop en 3 klagende huisgenoten op de achtergrond.

Een mooie foodfoto neem je niet in 5 minuten. Je hoeft er ook geen uren over te doen. Maar neem er wel de tijd voor om goed en rustig door de lens te kijken. En vraag jezelf dan vooral af of het niet wat spannender kan, dit de mooiste compositie is en of  het eigenlijk wel de Yummm-factor heeft.

Ik los het op door altijd 1 portie meer te koken. De volgende dag, wanneer ik wel tijd heb, begin ik met fotograferen. Het levert je naast een mooiere foto, ook blijere huisgenoten op en een fijne lunch voor jezelf.

Foodstyling tips / Homecooking dept.

De Yummm-factor…

Wanneer je serieus betere foto’s wilt gaan maken, is de start van groot belang. Daarmee bedoel ik bedenk van te voren hoe je het gerecht uit de oven of pan wilt hebben. Zo moet je het namelijk ook ook in de oven stoppen en eventueel halverwege nog wat bijsturen.

De bedoeling van jouw foto is dat het eten er zo lekker uitziet dat iedereen jouw recept wilt maken. En nog leuker, wanneer de lezer zo enthousiast is dat het ook nog wordt gedeeld met buren, vriendinnen, familie en collega’s. De kans daarop is groter met een mooi beeld, een foto waarop het eten er afspat en je denkt: yummm! De Yummm-factor dus.

We weten allemaal dat niet elk gerecht zomaar uit de oven of in een schaal de yummm factor heeft. Waarschijnlijk wel wanneer je het in je mond stopt maar op de foto kan het er wel eens helemaal niet zo Yummm uitzien. Dus denk daar van te voren over na.

We willen gesmolten kaas met bruine randjes zien, of gegrilde wortels met randjes donkerbruin van het karameliseren, mooi goudbruin deeg, glanzende appels en peren, frisse salades met kruiden en kleurrijke groenten. Geen bruine massa of andere homogene kleur. Alle gerechten die je maakt zonder die aantrekkelijke bruine randjes, glanzend of fris ogend eten moet je dus fris, glanzend en aantrekkelijk maken: de Yummmm-factor meegeven dus. Dus even de grill aan, extra olijfolie of glanzend laagje abrikozengelei.. wees er een beetje creatief in en houd het eetbaar!

Foodstyling tips / Homecooking dept.

Stop nu met saaie foto’s!

Dit vind natuurlijk helemaal niemand leuk om te lezen. Maar die foto in dat magazine vind je om een bepaalde reden mooi. Er is tijd in gestoken om de foto te maken, het heeft de Yummm-factor anders was je niet blijven hangen en .. inderdaad de foto is niet saai. En waarom niet?

Omdat de foodstylist voor een compositie kiest waardoor je oog door het beeld wordt getrokken, helemaal van rechts onderin, halverwege ojee daar staat die hele lekkere chocoladetaart met glanzende chocolade en verse vijgen en Yummm die wil je dit weekend wel maken, naar rechts boven in!

Als een V op zijn kant. Of schuin van rechtsonderin naar links bovenin. Mijn tip, ga dat doen! Zet niet alleen je kommetje in het midden, met een servet eronder. Maar bedenk wat de foto meer aantrekkelijk zou maken, de Yummm- factor meekrijgt en je oog door het beeld lijdt!

Foodstyling tips / Homecooking dept.

Meer foodstyling tips?

Wil je meer foodstyling tips om jouw foto’s nog mooier te maken? Of vind je het gewoon leuk om een dagje er mee aan de slag te gaan door middel van inspirerende opdrachten, op een locatie die de creativiteit in jouw naar boven haalt en lekker eten?

Meld je dan aan voor de masterclass Foodstyling en Fotografie (21 november, er zijn nog een paar plaatsjes) die ik samen met Marleen van Es van Eten uit de Volkstuin geef op een wel heel mooie locatie in het groene hart! Klik hier voor meer informatie: Foodstyling & Fotografie masterclass. 

En natuurlijk waren de foto’s op deze post niet in 1 keer zoals ze nu zijn, daarvoor moest ook ik wat schuiven… Hieronder zie je een aantal stappen!

Foodstyling tips / Homecooking dept.

Foodstyling tips / Homecooking dept.

Foodstyling tips / Homecooking dept.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like